Gewijzigde spelregels veldvoetbal

Tijdens dit voorjaar zijn een aantal wijzigingen met betrekking tot de Spelregels 2019-2020 goedgekeurd.

Alle wijzigingen zijn sinds 1 juni 2019 van kracht.

Het gaat bij het veldvoetbal om:

• De invoering van gele of rode kaarten voor onbehoorlijk gedrag door teamofficials
  • Een speler die het veld verlaat bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn als hij gewisseld wordt
  • Bij een doelschop en een vrije schop voor de verdedigende partij in het eigen strafschopgebied, geldt dat de bal in het spel is zodra deze is getrapt en beweegt (de bal mag gespeeld worden voordat deze het strafschopgebied heeft verlaten)

Overige wijzigingen zijn o.a.:

• een duidelijker beschrijving van ‘hands’
  • aanvallers moeten ten minste 1 meter afstand houden van een ‘muurtje’
  • de doelverdediger hoeft slechts één voet op de doellijn te hebben bij een strafschop
  • een nieuwe procedure voor de scheidsrechterbal (inclusief dat er een scheidsrechtersbal wordt toegekend als de bal een wedstrijdofficial raakt en vervolgens in het doel gaat, balbezit voor een partij verloren gaat of een veelbelovende aanval begonnen wordt).

Daarnaast is sprake van een aantal aanbevelingen:

• De spelregels benadrukken dat de aanvoerder een ‘mate van verantwoordelijkheid heeft voor het gedrag van zijn team’ – van aanvoerders wordt verwacht dat zij deze verantwoordelijkheid nemen om er aan bij te dragen het gedrag van de spelers van het eigen team te kalmeren of positief te beïnvloeden. Dit geldt met name in controversiële of confronterende situaties waarbij tegenstanders of wedstrijdofficials betrokken zijn.
  • Spelers moeten alle beslissingen die worden genomen door de scheidsrechter en overige wedstrijdofficials respecteren.
  • Respect voor de Spelregels en voor de wedstrijdofficials die de Spelregels toepassen is van het allerhoogste belang voor de eerlijkheid en het imago van het voetbal.

Iedereen – ook onze verenigingsscheidsrechters – wordt verzocht met deze wijzigingen en aanbevelingen rekening te houden.