Spelregels bij afkeuringen

De laatste jaren is het aantal afkeuringen behoorlijk afgenomen. Dat komt enerzijds door het realiseren van kunstgrasvelden en anderzijds door verbetering van de kwaliteit van grassportvelden. Daar staat weer tegenover dat er veel meer regen valt dan voorheen.
Om nu te voorkomen dat elftallen door vriendschappelijke wedstrijden steeds verder achterop raken, heeft de KNVB een aantal (spel)regels opgesteld. Deze kunnen consequenties hebben voor het organiseren van oefenwedstrijden (tijden dienen te worden aangepast) en het programmeren van de velden.
Deze regels luiden als volgt:
Categorie A wedstrijden voor competitie en beker (zat1, zon1 en zon2) gaan altijd voor op categorie B wedstrijden (alle overige teams)
Categorie B wedstrijden voor competitie en beker (overige teams) gaan altijd voor op vriendschappelijk georganiseerde wedstrijden, ook als het gaat om vriendschappelijke wedstrijden voor elftallen uit de categorie A. Dus ook voor een eerste elftal.
Bij wedstrijden van gelijke status, bijvoorbeeld voor competitie of beker beslist de vereniging. Het is dan dus logisch het van te voren opgestelde programma te volgen. Voor teams die veel afgekeurd zijn zou hiermee vooraf in het programma al rekening kunnen worden gehouden. Dit is handiger dan ze op het laatste moment op het hoofdveld te plaatsen en een ander team teleur te stellen.
Alle betrokkenen wordt gevraagd met deze regels rekening te houden.