Het HaagsAmateurVoetbal in gesprek met Patrick Puister

Patrick Puister: Zowel in mijn bedrijf als bij Erasmus leer en ontwikkel ik mezelf iedere dag weer

Patrick,

Hoe bevalt je nieuwe leven met je eigen bedrijf en je nieuwe club?
Da’s een druk bestaan maar wel heel erg leuk. Ons café in ’t centrum van Den Haag, dat ik samen met mijn twee zoons Jesse en Jari draai, loopt prima. We leren iedere dag en zijn ook nog steeds onszelf aan het ontwikkelen. Dat heeft tijd nodig.

Hetzelfde geldt bij Erasmus. Ik ben daar nu in totaal 5 weken aan het trainen (met een kleine onderbreking) en ook daar leer je de groep en de club steeds beter kennen en zijn we ons ook aan t ontwikkelen..

Ben je tevreden over de voorbereiding?
We zijn eigenlijk maar net begonnen. Waar ik ontzettend tevreden mee ben is de inzet en beleving waarmee getraind wordt. Dat is echt fantastisch om te zien.Tot nu toe hebben we twee wedstrijdjes gespeeld op het Houtwijk toernooi. Dat stond voor ons in ’t teken van conditie opbouw, fitter worden en vooral heel blijven. Het resultaat (2e geworden na 2 winstpartijen) was voor ons ondergeschikt.

Je bent in een situatie terecht gekomen waarin Erasmus wordt gezien als kanshebber, zie je dit zelf ook na het eerste deel van je voorbereiding?
Wij hebben erg veel kwaliteit in de groep maar zijn tegelijkertijd wel erg smal. Als wij lang compleet weten te blijven gaan wij zeker meedoen in de top 4 / 5.

In hoeverre voel je de druk van het moeten presteren, of is die druk er niet?
De club is, net als ik, erg ambitieus. We willen met z’n allen erg graag omhoog. Maar er is totaal geen druk van het moeten….
De technische commissie, onder leiding van Hans Kooijenga, is ook erg realistisch en ziet ook in dat er vele zaken op de juiste plek moeten vallen willen we daadwerkelijk promoveren. Daar gaan we natuurlijk alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.

Jij hebt jarenlang op het hoogste niveau geacteerd. Hoe vaak grijp je terug op voorbeelden vanuit je eigen loopbaan?
Aan de ene kant doe je dat natuurlijk heel regelmatig. Want ik denk wel dat ik weet wat er nodig is om steeds weer een stapje hoger te moeten komen en daar ook te blijven. Maar op een hoger niveau gaat het steeds meer om het voetbal op zich. Dat is voor een trainer geweldig.

Aan de andere kant is dat soms erg moeilijk omdat de beleving op dit niveau van een hele andere orde is. Daar draait het niet alleen om voetbal en presteren maar ook om vele andere dingen. En daar zal ik als trainer toch ook, tot op zekere hoogte, rekening mee moeten houden.

Erasmus is gestart met een zondagelftal. Hoe kijk je daar tegenaan?
Dat is prima voor de club. De zondag bestaat veelal uit jongen die eerder bij Erasmus hebben gespeeld maar niet meer op zaterdag wilde of konden spelen. Een prima oplossing om deze gasten toch voor de club te behouden. De samenwerking met de zondagselectie is prima.

Hoe is de trainingsopkomst?
Dat kan altijd beter. Ik denk dat dit ook een proces is waar een aantal spelers nog aan moet wennen. Daarbij komt dat wij een aantal jongens hebben die bij de brandweer, politie en in de beveiliging werken. Dus die hebben onregelmatige diensten. Tja, dat is niet anders.

Hoe kijk je terug op je periode Loosduinen?
Ik heb daar een fantastische tijd gehad. Een prachtige club in ontwikkeling. Richard Douw en ik hebben daar bijna 3 jaar heerlijk gewerkt. Loosduinen is echt een club die zeker in de 3e klas of misschien zelfs wel in de 2e klas thuis hoort.

Wat zijn de doelstellingen voor dit seizoen?
Onze doelstelling is om te promoveren. Daar kan ik kort over zijn. Daar gaan we alles aan doen.

Wat voor een trainer ben je?
Da’s moeilijk te zeggen over jezelf. Ik ben wel iemand die misschien goed denkt te weten wat er voor nodig is om hogerop te komen. Dat heeft met veel verschillende zaken te maken. Ik probeer overal rekening mee te houden en waar kan de zaken zodanig te beïnvloeden.

Welke verschillen merk je in je rol als hoofdtrainer vs die van assistent?
Niet zo veel. De samenwerking met Richard was niet die van een hoofdtrainer en assistent. Wij communiceerden op gelijkwaardige basis en ook onze rolverdeling was zo.

Hoe ziet je technische staf er uit?
Ik heb twee ontzettend enthousiaste en gretige assistenten die dit jaar voor het eerst als trainer voor een groep staan. Ferry de Jong was vorig jaar nog verdediger bij Erasmus en Dave Lamens was aanvoerder bij Loosduinen. Met beide gasten heb ik een fantastische klik en is de samenwerking nu al zeer goed te noemen.

Beide gasten gaan dit jaar ook de TC3 cursus doen waar Hans Kooijenga en ik ze bij gaan helpen.

Er is een levendige discussie over kunstgras, hoe kijk jij hiernaar?
Ik denk niet dat die discussie voor amateurclubs geldt. Daar is het spelen op kunstgras niet meer weg te denken.

Doordat de velden zo zwaar belast worden met trainingen en wedstrijden van jeugd, senioren, etc zijn echte grasvelden na de winterstop te slecht. Ik vind de huidige kunstgras velden voor ons niveau een prima zaak.

Bron: https://www.hethaagsamateurvoetbal.nl